Tabiat Internet Korang.


Apa itu tabiat? Berdasarkan pemahaman aku, tabiat ialah suatu perbuatan yang selalu dilakukan atau dibuat terhasil daripada  aktiviti harian seseorang individu atau satu kelompok masyarakat sama ada ia merupakan sesuatu tindakan yang positif atau bersifat negatif bergantung kepada perspektif pemerhati yang melihat dan menafsirkannya. Jadi bagaimana pula dengan tabiat Internet pulak? Tabiat Internet pula ialah suatu perbuatan yang kerap dilakukan oleh seseorang individu dalam menjalani aktiviti berInternet sama ada ia bertujuan untuk sesuatu perkara yang bersifat serius atau sekadar hiburan untuk meningkatkan perhubungan sosial secara maya. Seterusnya aku ingin bertanya iaitu apa tabiat korang apabila dah mula berada atas talian (online)? Ha. Aku pasti persoalan mudah itu tidak akan menjadi masalah kepada korang untuk menjawabnya. Ada yang mungkin akan menjawab berbual (chatting), menonton video menerusi laman aliran video (video streaming), menjawab kemaskini status (status updates), menulis blog dan menjawab maklum balas komen serta pelbagai lagi aktiviti yang menarik di alam maya ini. Tidak ketinggalan kepada keinginan melayan nafsu serakah menerusi forum2 dan blog2 yang berelemenkan seksual dan menonton video2 pornografi dengan satu capaian yang mudah. Itulah yang dikatakan ada tabiat yang bersifat positif atau negatif seperti telah dinyatakan diawalnya. Oleh itu, pelbagai jenama laman web terkenal yang muncul bak cendawan tumbuh selepas hujan berikutan daripada ledakan trend Web 2.0 telah menjadi platform kepada korang dalam melunaskan aktiviti2 berInternet dan seterusnya menjadi satu tabiat. Apa tabiat aku apabila dah mula beronline ni? Pertama, mesti log masuk (log in) ke dalam Facebook sebab nak tengok status updates kawan2 yang terkini, komen kepada status update sendiri dan buat status yang terbaru. Dah puas hati, barulah melayan games yang ada dalam Facebook aku ni. Semestinya Mafia Wars tidak diabaikan. Tak nak ranking jatuh katakan. Kedua, log masuk pulak ke dalam Google Reader untuk membaca kemasukan2 terkini blog2 yang aku telah langgan (subscribe). Ketiga, mesti masuk ke Google News sebab nak baca berita2 terkini di seluruh dunia terutama berita2 seksyen Science & Technology. Keempat, log masuk ke dalam WordPress untuk kemaskini blog kesayangan supaya sentiasa terkini dan membalas komen. Kelima, kalau semua itu dah beres barulah aku melayan Twitter ke, Youtube ke, chatting ke, tengok emel ke. Keenam, melayan laman2 web yang sepatutnya. Wah! Banyak betul aktiviti aku ni. Adakah aku telah mengalami ketagihan Internet?



Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s